• Planera din trycksak

  TEXTINNEHÅLL
  Om du ska skicka iväg texten till någon annan som ska göra originalet.

  Gör färdigt texten så långt det är möjligt, korrekturläs, rätta stavfel osv. Det är mycket enklare och snabbare att göra ändringar av texten i Word (eller något annat ordbehandlingsprogram) än när man väl har gjort en färdig layout. Skriv "rakt upp och ner", inga tabbar eller centreringar osv. Skapar bara merarbete och fördyrar originalarbetet.

  BILDINNEHÅLL Samla ihop det bildmaterial du tänkt ha med i trycksaken. Tänk på att bilderna ska ha en hög upplösning.

  Att ladda ner en bild från nätet brukar inte funka så bra. Gör du det måste du samtidigt försäkra dig om att bilden inte är upphovsrättsskyddad. Men det finns flera sidor där det finns gratis bilder att ladda ner, en är www.pixabay.com

  Om ni inte har tid eller möjlighet att ta fram bildmaterial själva kan vi ordna det via en bildbank. Har du någon idé själv så tala om det.

  LAYOUT/TYP AV TRYCKSAK Gör gärna en så kallad "dummy" över din trycksak. Vik ihop papper så som du vill att den ska vara. Skissa grovt var du vill ha bilder, texter, innehållsförteckning, svarskupong osv.
  Beroende på innehållet, målgruppen och användningsområdet behöver du tänka ut vilken typ av trycksak du ska göra. Om det ska vara en folder, vilket format ska det vara etc. Vad skulle kunna tilltala målgruppen? Användningsområde? Behöver den vara skyddad mot nötning och fukt etc? Kan företagets image stärkas vid val av ett speciellt papper?

  Tänk på de olika betydelserna av orden ”sida”, ”blad” och ”ark” när du planerar din trycksak och i kommunikationen med t ex tryckeriet.

  En 4-sidig folder i A5-format är alltså ett A4-ark som vikes på mitten och där varje blad är A5. Varje blad har 2 sidor. (Trycksaken i det här exemplet skulle kallas för en 4-sidig A5-folder.)

  När du får en offert kanske det står Tryck 4+0 eller 4+4 eller 2+1. Första siffran anger hur många färger det ska tryckas med på den sidan, med 4+0 menas att det trycks med 4-färg på en sida och blank baksida. 4+2 = 4-färg på en sida, 2-färg på den andra. När man trycker digitalt skiljer vi på färg och svartvitt tryck bara, spelar ingen roll om det bara är två färger, räknas som 4-färgtryck ändå.

 • Om du gör ditt eget original

  Många gör sina original själva. Det funkar alldeles utmärkt om du kan göra en PDF av ditt original. Skickar du en Wordfil är risken stor att text och bilder flyttar på sig när vi öppnar dokumentet i en annan dator.

  Det finns några saker du bör tänka på.
  Se till att ha ordentliga marginaler, inte snyggt när texten går ut för långt ut på kanten.

  Om du ska ha en bild eller färgplatta som ska täcka hela sidan måste den ha ett så kallat utfall. Bilden/plattan ska gå 3 mm utanför själva dokumentet.

  Skärmärken bör finnas om det är ett dokument med utfall. Annars behövs det inte.

  Om möjligt, gör bilder i CMYK.

  Var inte rädd för "luft". Det behöver inte stå något på varje millimeter av pappret. Snyggt om det finns lite space.

  Gör originalet i det format som du vill ha trycksaken i.

  Färgerna i din grafiska profil bör användas i alla trycksaker som bär ditt företags budskap. I övrigt bör du tänka på att de flesta tryckerier vill ha allt material i CMYK + alternativt en eller flera dekorfärger.